Ciechocinek: diecezjalne dziękczynienie za plony


26 sierpnia 2019 r.

Ciechocinek: diecezjalne dziękczynienie za plony

W niedzielę, 25 sierpnia br., w kolegiacie ciechocińskiej miało miejsce diecezjalne dziękczynienie za plony.
 
Obok diecezji włocławskiej, współgospodarzami święta plonów byli również władze samorządowe województwa kujawsko-pomorskiego, powiatu aleksandrowskiego i miasta Ciechocinka.
 
Najważniejszym punktem uroczystości była Msza św., której przewodniczył ks. bp Wiesław Mering.
 
Przybyłych do świątyni parafian i gości powitał ks. prał. Grzegorz Karolak, proboszcz miejscowej parafii.
 
Homilię wygłosił ks. kan. Łukasz Grabiasz, diecezjalny duszpasterz rolników. Zwrócił uwagę na znaczenie i potrzebę chleba w życiu codziennym i duchowym. „Dzisiaj dziękujemy za chleb powszedni, na który pracowaliśmy cały rok, ale również za chleb eucharystyczny” mówił homilista, przytaczając słowa św. Teresy z Lisieux: „gdyby ludzie zdawali sobie sprawę z wartości Eucharystii, służby porządkowe musiałyby kierować ruchem u wejścia do kościołów”.
 
Zwracając uwagę na znaczenie rolnika jako gospodarza w ogrodzie Pana, kaznodzieja zauważył: „Posłannictwem rolnika jest wspólnota z Panem Bogiem w dziele stwórczym. Ale kiedy nadchodzą dożynki, każdy roztropny gospodarz przypomina sobie, że on sam jest nie tylko siewcą i żniwiarzem, ale również rolą Bożą, która owocuje za spraw łaski Pana”.
 
Przed błogosławieństwem tegoroczni starostowie dożynek wyrazili wdzięczność wobec Pasterza Diecezji za przewodniczenie Eucharystii.
 
Na zakończenie Ksiądz Biskup podziękował gospodarzom i wszystkim uczestnikom uroczystości za przygotowanie święta oraz wieńce dożynkowe. Zachęcił jednocześnie do licznego wzięcia udziału w akcji modlitewnej „Polska pod Krzyżem”.
 
Tradycyjnie, wiele parafii przygotowało wieńce dożynkowe, które poświęcił Pasterz Diecezji. Następnie barwny korowód dożynkowy przeszedł do Parku Zdrojowego, gdzie miała miejsce druga część uroczystości. Tam gospodarze diecezjalnego święta przekazali na ręce Księdza Biskupa dożynkowe chleby, wypieczone z mąki, powstałej z tegorocznych zbiorów.
 
Uroczystości dożynkowe to ukoronowanie całorocznego trudu i pracy rolników, a poprzez dziękczynne modlitwy to również symboliczna okazja do uświadomienia sobie znaczenia przemienności rytmu życia i cykliczności natury.