Wielka Sobota w Kościele


8 kwietnia 2023 r.

Wielka Sobota w Kościele

Wielka Sobota jest dniem ciszy i oczekiwania. Już po zmroku rozpoczyna się celebracja Zmartwychwstania – Wigilia Paschalna.
 
Tradycją Wielkiej Soboty jest święcenie pokarmów wielkanocnych. Sięga ona VIII w. Pierwsze wzmianki o praktykowaniu tego obrzędu w Polsce i święcenia pokarmów w  Wielką Sobotę pochodzą z wieku XIV. Najpierw święcono tylko pieczonego baranka z chleba, następnie dodawano inne potrawy, jak mięso, sól, jajko, ser, chrzan, ciasto. One właśnie stanowią siedem błogosławionych darów tradycyjnie święconych w dawnej Polsce.
 
Niegdyś do zamożniejszych domów przybywał na zaproszenie gospodarza kapłan i święcił cały stół wielkanocny.
 
Obecnie potrawy przynosi się do kościoła w specjalnie udekorowanych koszyczkach. Powinny one być wyściełane białą serwetą i przyozdobione gałązkami bukszpanu lub borówki.
 
Podczas święcenia pokarmów kapłan wymienia:
 
  • chleb i wszelkie świąteczne pieczywo (spożywane na pamiątkę rozmnożenia chleba i chleba, który Jezus po zmartwychwstaniu przygotował dla swoich uczniów)
  • mięso i wędliny (na pamiątkę Baranka Paschalnego)
  • sól (która ma chronić od zepsucia)
  • jajka (znak nowego życia)
 
Jajka, to zwykle wielkanocne pisanki , którymi członkowie rodziny będą się dzielić podczas wielkanocnego śniadania.
 
Do koszyczków często też wkłada się wielkanocne baranki - z cukru, chleba lub masła - z czerwoną chorągiewką, która jest symbolem zwycięstwa nad śmiercią.
 
Po obrzędzie poświęcenia pokarmów wypada udać się do  Grobu Pańskiego na krótką adorację Najświętszego Sakramentu.